Welkom » Wie zijn wij » Predikant

Predikant

Op 3 april 1963 zag ik het levenslicht in het vlakbij Ter Apel gelegen Emmercompascuum. Daar bracht ik mijn jeugd door. Ik ben er inmiddels al jaren weg, maar de omgeving is mij dus niet vreemd. Na mijn middelbare schooltijd volgde ik de Pedagogische Academie in Emmen. Daar werd ik – geïnspireerd door mijn docent godsdienst -op het spoor gezet van de theologie.
Na mijn studie in Kampen ging ik in 1992 als predikant aan de slag in het Friese Echtenerbrug-Oosterzee. Na zes mooie jaren daar, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Van 1998 tot 2008 was ik predikant van de Poststraatkerk in Stadskanaal. Daarna maakte ik een uitstapje buiten de kerk. Van 2008 tot 2013 ging ik als ZZP-er aan de slag met een Coaching Bureau. Daarin begeleidde ik mensen die op de een of andere manier waren vastgelopen in hun leven of in hun werk. Mensen die zochten naar een nieuwe weg, een nieuwe zin. Ook was ik in die jaren werkzaam als geestelijk verzorger in het Refaja ziekenhuis.

Blijkbaar kroop het bloed toch waar het niet gaan kon. Vanaf 2013 ben ik weer voluit predikant geworden en wel in de Stefanuskerk in Westerbork. En sinds maart 2021 ook in de Kloosterkerk. Beide voor 50 procent. Een bijzondere en mooie combinatie. Ik ervaar het als een groot voorrecht om in deze twee prachtige Middeleeuwse kerkgebouwen met zo’n rijke geschiedenis te mogen voorgaan. Plekken waar al zo lang het geheim van het leven wordt gevierd. Waar rust wordt gezocht en gevonden. Waar woorden worden gezocht voor wie of wat we God noemen. Waar hoop en verlangen wordt gedeeld en gevoed. Waar ruimte is voor levensvragen. Waar je ‘op verhaal’ komt en geïnspireerd wordt om het goede te zoeken en te doen.

Ik vraag me weleens af: waar vind je in de samenleving nog zulke plekken?

Hoewel geboren in een redelijk traditioneel Gereformeerd gezin, ben ik me langzamerhand thuis gaan voelen in de meer vrijzinnige hoek van de kerk. Daarom voel ik me ook thuis in de Kloosterkerk, ‘een eigenzinnige gemeente’ die zich profileert als niet-dogmatisch. We staan hier voor ruimte in denken en geloven. We leggen nadruk op innerlijke groei en bewustwording van de eigen verantwoordelijkheden. We doen dit alles met een open blik naar de cultuur en de wetenschap. De Bijbelse verhalen zien we niet als absolute waarheden, maar als richtingwijzers en spiegels voor het eigen leven en handelen.

Bij zo’n kerk voel ik me thuis. Bij zo’n kerk wil ik horen.

ds. Melle Leffers