Welkom » Nieuws » Bertus speelt ‘Abschied’ van Robert Schumann

Bertus speelt ‘Abschied’ van Robert Schumann

Afscheid

De muziekbundel  ‘Waldszcenen’ van de componist Robert Schumann eindigt met het lied ‘Abschied’. Ik speelde het onlangs en kreeg een associatie met Matthy’s afscheid. Ik vroeg Peter het te willen opnemen en dat is gebeurd zoals jullie bijgaand zullen horen.

Het is een door en door romantisch stuk toegedekt met een dunne sluier  weemoed en verlangen, gemoedstoestanden die vaak gevoeld worden bij een afscheid van een geliefd persoon. Maar voorruit, laat ik de romantische toonzetting van de muziek nog een beetje laten doorklinken in dit commentaar door  Matthy te vergelijken met de bloem van de kloosterkerkgemeente die gaandeweg in waarde is gestegen en tot bloei is gekomen, maar nu helaas afscheid van ons neemt.

Schumann’s ‘Abschied’ eindigt opmerkelijk genoeg, niet in de grondtoon zoals te doen gebruikelijk, maar sluit af met een vraagteken. De componist suggereert een afscheid dat niet definitief is door er perspectief in te laten doorklinken naar een mogelijk weerzien. Een afscheid met een vraagteken en een open einde, ook voor de toekomst van de Kloosterkerk. Want, waar een deur dicht gaat, gaat een andere open…..

Bertus