Welkom » Overdenkingen » Bericht bij de tijd. Pastorale brief(9) van ds. Matthy Bijleveld op 10 mei 2020

Bericht bij de tijd. Pastorale brief(9) van ds. Matthy Bijleveld op 10 mei 2020

Lieve mensen,
Vandaag, zondag 10 mei ’20 is het Nationaal Vogelconcert en Moederdag!
Ik had me erg verheugd op deze Moederdag want burgemeester Jaap Velema zou de eerste preek van de leek houden in de Kloosterkerk. Ik dacht de moeders (en hun kinderen) een half uur eerder uit te nodigen en hen dan op een kopje thee of koffie met een croissantje met jam te ontvangen… Wie weet kan dit alles een jaar worden vooruitgeschoven.

Corneille

 

Nu we elkaar niet eerder dan hopelijk in juli in of om de kerk kunnen ontmoeten, zoals we afgelopen dinsdag 5 mei van premier Rutte hoorden, kan iedereen die van vogels en muziek houdt tussen 7.00 en 10.00 uur afstemmen op Vroege vogels op NPO Radio 1 voor het Nationale Vogelconcert. Te beluisteren zijn de musici: de wielewaal, de Cetti’s zanger, de kleine karekiet, de nachtegaal en ook de merel. De vogelzang is te horen vanuit bos, duinen, stad, moeras en weide. Van harte aanbevolen. Als u van moderne klassieke muziek houdt ben ik benieuwd wat u vindt van het Benedictus uit the Armed man – a mass for peace van Carl Jenkins: https://youtu.be/5KdLTxOD1KM        (De reclame maar even skippen!)

Vorige week stelde ik jullie drie vragen en kreeg daarop enthousiaste antwoorden. Het is meer werk dan ik dacht om de antwoorden in deze brief door te geven. Dat komt volgende week. Ik pluk er toch alvast een uit van Franciska. Leuk jullie te laten delen in een haar vrolijk stemmend moment. Dit had betrekking op Koningsdag/Woningsdag. Frits Spits had in de Taalstaat gevraagd om een alternatieve naam te bedenken voor Woningsdag. Een reactie was: Willem Alex-andersdag. ‘Ik vond dit echt een sublieme vondst’, schreef Francisca ,’jammer dat de Oranje verenigingen er niet aan wilden. Ik was helemaal blij.’
Wat ik hier ook nog even wil noemen is : ‘Hebt u een vraag aan de kerkenraad? Laat het de kerkenraad weten.’ Met de vieringen en de ontmoetingen bij de koffie na de dienst missen we in de maand juni ook het bekende ‘Vragen half uurtje’ na afloop. Eerder een mooi moment om vragen die er in de gemeente leven direct aan elkaar en aan de voorzitter voor te leggen. Ja, de corona-crisis brengt veel te weeg. En doet ons elkaar erg missen. Dat is een tweede punt wat in de antwoorden op de mini-enquête bijna bij iedereen naar voren kwam. ‘Ik mis jullie! Missen jullie mij ook?’ De wens om echt iets van elkaar te horen is groot. Waar is iedereen mee bezig? Wat wordt er besproken? Laat iets horen, ook al voegt het niet direct iets toe, het gaat om het gevoel van contact, dat is duidelijk. Dat haalt voor sommigen de druk wat van de ketel van alle verplichtingen die we onszelf opleggen. De andere kant is dat het toch erg stil wordt
ondanks alle communicatiemogelijkheden. En de machteloosheid bij het meemaken van ziekte en eenzaamheid van anderen is groter, want we kunnen er niet heen. Dat is verdrietig. Wat de grote crisis betreft lijkt het alsof er een beetje controle is en veel mensen proberen zich sociaal op te stellen. Dat is een lichtpunt.
Zelf waren de vele kaarten die ik zondag 3 mei van jullie voor mijn verjaardag ontving een blijde verrassing en daarmee een groot lichtpunt! Hartelijk dank daarvoor. Het was mede hierdoor een gedenkwaardige verjaardag. Ik was niet alleen jarig, ook Ina Kokenberg was onlangs jarig, zij werd 70 jaar en was blij dat ze toch een verantwoorde vorm vond om dit met haar familie te vieren. Ina, nog van harte gefeliciteerd met je zevende kruisje!

Op vier mei werden velen geraakt door de rede van de koning. ‘Sobibor begint bij het Vondelpark’ is een zin die ik niet zal vergeten. Bij mij kwam de speech van Arnon Grunberg binnen. Hij wilde bereiken dat je het echt tot je moet laten doordringen wat er gebeurd is, anders heeft herdenken geen zin. Een heel belangrijke waarheid, die eigenlijk heel vaak geldt, ook voor een grotere wereld dan Nederland, en ook voor het nu. En niet alleen 75 jaar geleden. Dat is niet eenvoudig en je wordt er soms echt een beetje ziek van… Op zich is herdenken goed om de de doden te eren, maar het is ook vooral bedoeld om te blijven nadenken. Eigenlijk precies waar elk bijbelverhaal toe oproept. Helaas is de tijd nemen om na te denken, niet de sterkste kant van de mens op het terrein van vrede en rechtvaardigheid. De mens is beter in het maken van dingen, zoals auto’s, computers, medicijnen, vliegtuigen, 5G. Maar nadenken over wat een eerlijke verdeling is is blijkbaar te ingewikkeld voor mensen. Dat zou tot bescheidenheid moeten leiden, maar helaas. Als je je God in de hemel voorstelt, die toekijkt, zie je een persoon die wel heel vaak meewarig het hoofd moet schudden over zoveel menselijke onkunde. Hopelijk verblijdt God zich er dan ook over als mensen iets extra’s doen voor een ander en zich daarover blij voelen met elkaar. En de tekst van deze zondag over de plaats met de vele woningen geeft aan dat er heel veel ruimte bij God is. Een ruimte waar iedereen in zou moeten passen. Het geloof in die mogelijkheid voorkomt dat we mensen gaan buitensluiten.
Tot slot wil ik u nog een heugelijk bericht vertellen. Herinnert u zich nog dat Alireza en Ladan uit Iran een aantal maanden bij ons naar de kerk kwamen? In december zijn ze na een interview plotseling weer verplaatst naar Limburg. Na nog een heel aantal maanden wachten hoorden zij afgelopen week het goede nieuws dat ze een verblijfsvergunning krijgen en dat de tijd is aangebroken om zich het Nederlands eigen te maken. Lizette schreef dat zij hen daarbij gaat helpen!

Mocht u het op prijs stellen en het zien zitten dat ik u bij mooi weer eens in de tuin kom bezoeken mailt of belt u me dan? Naar de pastorietuin komen of een afspraak maken in de kerk kan ook. Er komt gelukkig weer een beetje lucht… Sommigen mensen schrijven dat ze het jammer vinden dat onze laatste maanden met elkaar zo verlopen als nu gebeurt. Dat is ook zo, maar ‘de vlinder telt geen maanden doch momenten. En heeft tijd genoeg.’ Deze bemoedigende tekst stond op een van de vele mooie verjaardagskaarten en daar trek ik me aan op. Ik hoop jullie ook.

Mooie Moederdag en een goede week!

Matthy, en de groeten ook van Herke.